Dit is wat een wijnetiket over de smaak van een wijn zegt!

Dit is wat een wijnetiket over de smaak van een wijn zegt!

Hoe vaak heb jij in je leven een wijnetiket gelezen? Oké, en dan nu je eerlijke antwoord. We begrijpen zeker dat je het lezen van het wijnetiket het liefst skipt en meteen overgaat op het genieten van de inhoud. Maar toch kan het etiket je best veel leren over de wijn, en je ook helpen inschatten of een bepaalde wijn dé weg naar jouw hart is of toch niet. De reden waarom je dit vrijwel nooit leest heeft er waarschijnlijk iets mee te maken dat het er complex uitziet en je geen idee hebt wat je met die info kunt. Daarom bieden wij jullie in deze blog een spoedcursus wijnetiket lezen aan ;)

Druifsoort 
Zoals je waarschijnlijk zelf al kon raden, is de druifsoort de belangrijkste factor die de smaak van de wijn bepaalt. Een gevalletje van de druif kan de wijn maken of breken. Wanneer je een specifieke wijnvoorkeur hebt, is het daarom ook een goed idee om te kijken naar de druifsoort op het wijnetiket. Op basis hiervan kun je redelijk goed inschatten of jij zult kunnen genieten van de wijn, of deze liever voor iemand anders kunt laten staan ;) Liefhebber van een droge en frisse witte wijn? Dan zou het jouw missie moeten zijn om op zoek te gaan naar Pinot Grigio of Sauvignon Blanc op een wijnetiket. Snak jij meestal naar een stevige rode wijn? Dan zal Tempranillo of Syrah jou blij maken. Daarnaast zit je met Muscat meestal goed voor een zoete witte wijn. Voor ieder wat wils!

Geografische afkomst: klimaat en bodem
Net zoals een vakantie naar Italië niet hetzelfde is als een vakantie naar Duitsland, kun je een wijn uit Italië niet vergelijken met een wijn uit Duitsland. Beide landen hebben absoluut hun charmes, maar een verschillend klimaat en bodem. Dit kan zelfs per regio ook nog enorm verschillen. Zo is de Italiaanse QBottle #06 Russolo Doi Raps Riserva afkomstig uit Friuli, een streek met een arme bodem van kalksteen en grind en tegelijkertijd met een koel klimaat en een zuivere lucht. Laat ons jullie zeggen dat dit ideaal is voor het produceren van perfecte wijntjes! De Spaanse QBottle #03 Barcolobo La Rinconada Tempranillo Barrica mag een arme bodem ook zijn thuis noemen, maar verschillend is dat deze bodem zanderig is en veel keien en rotsen bevat die voor voldoende afwatering zorgen. 

Klimaat
Maar wat maakt van een klimaat een ideale plek om fijne kwaliteitswijnen te produceren? Warmte en vocht zijn hiervoor enorm belangrijk. Zo hoef je geen wijngaard te beginnen op een plek waar de winters vreselijk koud zijn en waar het extreem droog is. Precies ook de reden dat wijntjes uit mediterrane regio’s vaak als favorietjes beschouwd worden. Juist omdat warmte zo belangrijk is voor druiventeelt, worden druiven op een plek in de zon geplant. Dit is vaak een zonnehelling van heuvels of bergen. Maar wat doet warmte precies met wijndruiven? Deze druiven zullen een hoger suikergehalte én een lager zuurgehalte hebben. Oké, dat zegt je misschien nog niet heel veel. Maar dit betekent dat ze een hoger alcoholpercentage hebben. Geen zorgen, want als wijn-pro kun jij dat absoluut hebben. Je zult ook merken dat deze druiven eerder naar honing proeven dan druiven die bij lagere temperaturen gerijpt worden. Sweet as honey inderdaad! 

Bodem
Daarnaast worden druivenstokken blij van een kalkrijke of kleiachtige bodem of een humusrijke zandbodem, zoals te vinden is in Friuli (Italië), Toro (Spanje) en Victoria (Australië). Kleiachtige bodems voorzien de wortels van wijnstokken namelijk van voldoende vocht, zelfs in hartje zomer. En yes, vocht is key! Toch worden arme bodems ook vaak als een prima bodem voor het rijpen van wijndruiven gezien. Doordat er weinig vocht en voedingsstoffen aanwezig zijn in een bodem, zullen de druiven eerder rijpen en hierdoor ook een hoger suikergehalte en lager zuurgehalte hebben. Weten we dat ook weer!

Alcoholpercentage 
Voordat je enthousiast de wijn begint in te schenken in die esthetische wijnglazen, is het wellicht een goed idee om het wijnetiket even te checken voor het alcoholpercentage. Je weet wel, om voor jezelf te bepalen hoeveel wijntjes er die avond nog in kunnen bij jou ;) Meestal zal het alcoholpercentage van wijnen tussen de 10 en 15% liggen. 

Wijnen met een alcoholpercentage tussen de 10 en 11,5% zien we als wijnen met een laag-medium alcoholpercentage. Kenmerkend voor deze wijnen is dat ze meestal gemaakt worden van druiven die niet al te zoet zijn, wat inderdaad ook betekent dat ze uit koelere klimaten afkomstig zijn. Wijnen met een alcoholpercentage tussen de 13,5 en 15% worden bestempeld als wijnen met een medium-hoog alcoholpercentage, die meestal geproduceerd worden van zoetere druiven die in warmere landen gerijpt worden. Dan zijn er ook nog de zware jongens, met een alcoholpercentage boven de 15%. Vergis je niet, want deze wijnen worden versterkt. Kun jij dat aan? ;)