Koken met wijn: zó doe je dat

Koken met wijn: zó doe je dat

Koken met wijn. Dan denk je waarschijnlijk meteen aan een aantal wijntjes doen tijdens het koken ;) Hoewel dat natuurlijk zeker ook mag – en we dat zelfs aanraden – hebben we het hier eigenlijk over de toevoeging van wijn als ingrediënt in een gerecht. Hoe graag je je favo wijn misschien wel royaal aan een gerecht zou willen toevoegen: er zijn toch een aantal tips die wij je maar al te graag meegeven. Je weet wel, om dat middagje koken met wijn voor de volle 100% te laten slagen. We kunnen ons ook goed voorstellen dat je nieuwsgierig bent naar gerechten die nóg beter smaken met de toevoeging van wijn. Daarom vind je hieronder 4 gerechten die je naar een hoger level kunt tillen met wijn! Waar wijn wel allemaal niet goed voor is ;)

Koken met wijn: basistips
1. Wees niet te royaal met de hoeveelheid wijn
We snappen natuurlijk dat je jouw favo wijn zo goed mogelijk wilt proeven in het gerecht en daarom het liefst zo veel mogelijk wilt toevoegen. Toch kun je dit beter niet doen, tenzij wijn het enige is dat je van het gerecht wilt proeven. Want wijn kan overheersend zijn in een maaltijd! Giet de rest van die fles liever in een wijnglas, en drink dat erbij naast het gerecht. Dubbel genieten: wijn op je bord, én in je glas.

2. Kooktijd wijn
Laat de wijn zeker niet maar 5 minuten door het gerecht heen koken. Het is namelijk belangrijk dat de wijn voldoende tijd krijgt om te koken, zodat de overheersende smaak van alcohol langzaam naar de achtergrond kan dringen. Wat overblijft is heerlijk, trust us!

3. Kook met wijn die je zo ook zou drinken
Heb je nog een fles wijn staan waar je niet dol op bent – als dat al mogelijk is – en denk je er daarom over om deze te gebruiken voor het koken? Don’t! Kook altijd met een wijn die je even goed in een glas zou drinken. Het gerecht naar een hoger level tillen werkt alleen als je een wijn gebruikt waar je normaal ook dol op bent!

Verrukkelijke gerechten met wijn
1. Dronken spaghetti met rode wijn, Pecorino en basilicum
Pasta en wijn is sowieso al een top duo. Maar vaak denk je dan aan het genot van een glaasje wijn naast die lekkere pasta. Wat nog veel beter is, is rode wijn verwerkt in die verrukkelijke pasta, zoals bij deze spaghetti met Pecorino en basilicum. Welke rode wijn je toevoegt aan deze pasta maakt niet heel veel uit, zolang hij maar heerlijk is. Oh ja, voel je ook zeker niet schuldig als je nog een wijntje (of meerdere) naast deze spaghetti pakt ;) We hadden niet anders verwacht!

Spaghetti met wijn 

2. Coq au vin
Bij coq au vin denk je waarschijnlijk aan rode wijn. Maar laat je eens verrassen door ons. Voor dit recept heb je namelijk een droge witte wijn nodig om een romige wittewijnsaus mee te maken! Witte wijn is (helaas) niet het enige wat je nodig hebt, dus verder mag je je boodschappenmandje vullen met kipfilets, crème fraîche, katenspek, sjalotjes en nog een aantal andere smaakmakers. Al zal de wijn natuurlijk al een groot gedeelte bijdragen aan die optimale smaak ;)

Koken met wijn 

3. Italiaans stoofvlees van rund met rode wijn
Het najaar vraagt om een heerlijk gerecht met stoofvlees. En waar vraagt stoofvlees op zijn beurt om? Rode wijn om mee bereid te worden! Oh ja, naast rode wijn heb je ook nog wel een behoorlijke waslijst aan ingrediënten nodig. Maar dit gerecht is het zeker waard!

Stoofvlees met wijn 

4. Risotto met witte wijn en kaas
Ja hoor, we keren nog een keer terug naar de Italiaanse keuken. Dit keer voor een buitengewoon lekkere risotto. Waarom dit buitengewoon lekker is? Dankzij de droge witte wijn natuurlijk! Die vraag kon immers maar op één manier beantwoord worden. Zorg dat je verder sjalotjes, risottorijst, groentebouillon en Parmezaanse kaas in huis hebt. Tja, verder kan het eigenlijk niet meer mis gaan.  

Risotto met wijn