Time to spill the wine: feiten en fabels over wijn

Time to spill the wine: feiten en fabels over wijn

Of we van wijn houden? Dat is simpelweg geen vraag meer. We geven een fles wijn maar al te graag cadeau en we kunnen zelf heerlijk genieten van het nippen aan een wijntje. Oh ja, en we praten er ook maar al te graag over. Dat wijn een geliefd gespreksonderwerp is, betekent ook dat er heel wat feiten en fabels over wijn rondgaan. Het liefst beschouwen we alle positieve weetjes over wijn natuurlijk als feiten en de negatieve als fabels. Maar helaas is het leven niet zo eenvoudig. Klaar om door te stomen naar het volgende level van wijnexpert? Maar natuurlijk! Dus: schenk jezelf een glaasje wijn in en kom er al nippend achter wat een feit over wijn is en wat je mag bestempelen als een fabeltje!

1. Wijn drinken in de zon zorgt ervoor dat je sneller dronken bent (feit)
Ooit wel eens het gevoel gehad dat die wijntjes je een stuk sneller naar het hoofd stijgen op zomerse dagen? Laten wij je vertellen dat dat dan geen illusie geweest is. Het is namelijk een feit dat je sneller dronken bent in de zomer. Warme dagen zorgen nou eenmaal voor meer dorst, waardoor je sneller én meer gaat drinken. En voor je het weet heb je weer een glaasje wijn op...
Daarnaast zorgt de hitte van de zomer voor een toename van de bloedtoevoer, waardoor alcohol sneller in je bloed terechtkomt dan normaal. Opeens lijkt het toch niet zo erg te zijn dat we de zomer gedag gezegd hebben en nu onze wijntjes consumeren bij lagere temperaturen!

2. Je krijgt hoofdpijn van een wijn van minder goede kwaliteit (fabel)
Dat je hoofdpijn van het drinken van wijn kunt krijgen, valt (helaas) niet te betwisten. Dat is een feit. Maar de prijs en de kwaliteit van de wijn hebben hier gelukkig niets mee te maken. De hoeveelheid wijn is daarentegen wel vaak een oorzaak. Last van hoofdpijn na een gezellige wijnavond met vrienden? Dan heb je waarschijnlijk nét iets te diep in het glaasje gekeken ;)

3. Vrouwen kunnen slechter tegen wijn dan mannen (feit)
Ladies, we moeten jullie hierin teleurstellen. Het is helaas echt zo dat mannen beter tegen wijn (en alcohol in het algemeen) kunnen dan vrouwen. En dat allemaal dankzij de biologie van het vrouwenlichaam. Vrouwen zijn vaak kleiner dan mannen, hebben minder vocht in hun lichaam maar wel een grotere hoeveelheid aan lichaamsvet. Alcohol verspreidt zich immers via de vetvrije massa in het lichaam. Ja, je voelt hem al aankomen: in het vrouwenlichaam beschikt de alcohol over een kleinere vetvrije massa om zich over te verspreiden, en ook nog eens over minder lichaamsvocht om zich mee te verdunnen, wat zorgt voor een hogere concentratie aan alcohol in het bloed. Geen zorgen, de strijd tussen de mannen en vrouwen is hiermee nog niet gewonnen ;)

4. Hoogopgeleide vrouwen drinken erg veel (feit)
Deze zag je waarschijnlijk niet aankomen en leek waarschijnlijk alle kenmerken van een fabel te hebben, maar niets is minder waar. Terwijl het alcoholgebruik in de westerse wereld omlaag gaat, geldt dit niet voor de hoogopgeleide dames. Hoe dat komt? Omdat vrouwen met een hoog opleidingsniveau vaak banen in hoge posities krijgen en hierdoor regelmatig met stress moeten dealen, waardoor ze sneller naar een wijntje snakken. Daarnaast hebben deze dames vaak een druk sociaal leven, deels vanuit hun werk, waardoor ze sneller in aanraking met wijn komen!

5. Wijn is beter voor de gezondheid dan sterke drank (fabel)
Dat is jammer, ja. We hadden allemaal natuurlijk op beter nieuws gehoopt. Helaas heeft het drinken van wijn geen voordelen voor je gezondheid ten opzichte van het drinken van sterke drank. Het gezegde dat rode wijn beter is voor onze gezondheid is dus enkel en alleen een gezegde, en teleurstellend genoeg geen feit!

6. Wijnproeven op een lege maag is beter dan op een volle maag (feit)
Dit heeft ermee te maken dat onze zintuigen scherper zijn wanneer je een lege maag hebt vergeleken met een volle maag. Van plan om wijn te gaan proeven en ook te genieten van een heerlijke lunch? Stel die lunch dan uit tot na de wijnproeverij! *plant die ene wijnproeverij op vakantie zo vroeg mogelijk in de ochtend in*

7. Een kurk is beter dan een schroefdop (fabel)
Gelukkig maar dat dit een fabel is, met de overheersing van schroefdoppen! Dit fabeltje is natuurlijk niet zómaar ontstaan. Vaak werd er gedacht dat schroefdoppen de wijn niet kunnen laten ademen, hetgeen een kurk wel doet. De schroefdop heeft een heuse evolutie doorgemaakt en kan de wijn tegenwoordig vaak ook laten ademen. Bovendien is het zo dat er een schimmelinfectie in de kurk kan voorkomen, die de wijn een bedorven smaak kan bezorgen. Het enige wat er dan nog op zit is de wijn weggooien, en dat zou toch zonde zijn?